Pulai Nikoletta polgármester és csapata
menu
„Tedd azt, amiben hiszel, és higgy abban, amit teszel.”

Mosolyország színkör

2001-ben községünkben gyereknapra készültek. Felmerült bennem, hogy mi szülők is meglephetnénk valamivel a kicsiket.

Megkerestem fiatal szülőket, barátokat és hamarosan kialakult egy lelkes, de semmilyen tapasztalattal nem rendelkező kis csoport. A választott darab Devecseri László: Hárman egy szoknyában című mesejátéka volt. Nagy sikert aratott.

A sikeren felbuzdulva úgy döntöttünk, hogy folytatjuk ezt a tevékenységet. Szabadidőnk jelentős részét a színkörre áldozzuk, de ez nem áldozat számunkra, mert a befektetett munka vastagon megtérül. Kezdetben kizárólag gyerekeknek szánt darabokat készítettünk.

Így került bemutatásra a

 • Hófehérke és a hét törpe,
 • Micimackó,
 • Mikulás darabok,
 • Hupikék törpikék (több részben, köztük a saját magunk írt darabbal),
 • Walty Disney karácsonya (szintén saját darab),
 • Szépség és a szörnyeteg,
 • Óz, stb...

Látva a lelkesedést és a felénk áradó szeretetet, támogatást hamarosan megpróbálkoztunk mondhatnánk azt, hogy felnőtt darabokkal, de talán úgy helyesebb, hogy minden korosztály igényeit kielégítő darabokkal.

Néhány darab a teljesség igénye nélkül:

 • Petőfi Sándor: A helység kalapácsa (arany minősítést nyertünk vele),
 • Örökség (saját darab, vendégszerepeltünk vele Székelyszentkirályban),
 • Víg városi történet (saját darab),
 • Minden napi kenyerünk (saját darab),
 • István a király (vendégszerepeltünk vele Beregszászban, ami meghatározó élmény volt számunkra),
 • Mamma Mia (saját dalszöveggel),
 • A muzsika hangja,
 • 2016-ban került bemutatásra a Padlás.

Jelenleg a KisMacskák darabon dolgozunk.

Darabokon kívül rendszeresen készítünk zenés műsorokat, amivel gyereknapokon, idősek klubjában, egyéb rendezvényeken veszünk részt. Számunkra különösen fontos a helyi templomba lévő karácsonyi műsor, amit már hagyományosnak mondhatunk, mert 2004 óta minden évben sikerült megrendeznünk és megtöltenünk vele a templomot.

A vallási ünnepek mélyebb megélhetése céljából, készítettünk Passiójátékot is. Mindenki számára különösen emlékezetes előadás maradt a ménfőcsanaki, a helyszín különlegessége miatt. Keresztút feldolgozásával pedig a környékbeli településeken kívül Szombathelyre is eljutottunk.

Színkörünk igyekszik lehetőségeihez képest támogatást is nyújtani. Részt vettünk a vörös iszap áldozatainak a megsegítésére rendezett jótékonysági műsoron, rendeztünk garázsvásárt, amin több műsorblokkal léptünk fel, ennek bevételét az iskolának ajánlottuk fel udvari játékokra, koncerttel gyűjtöttünk adományt egy beteg kisfiú számára és hozzájárultunk a templom csillárjának felújítási költségeihez is. A társulat létszáma változó attól függően, hogy milyen darabon dolgozunk. Tizenkét állandó taggal dolgozunk, de volt már példa rá, hogy közel ötven szereplővel dolgoztunk. Számomra különösen nagy öröm, hogy volt tanítványaim hívásomra jönnek és vállalnak részt az aktuális feladatokban.

Amatőr társulatunk gyakorlatilag mindent maga állít elő. Mi készítjük a díszleteket, a jelmezeket. Rendszeresen készítünk hangfelvételeket. Színpadtechnikát is igyekszünk folyamatosan fejleszteni (erre használjuk fel az önkormányzattól, a képviselőktől kapott támogatást). Társulatunk 2011-ben ünnepelte 10 éves fennállását. ebből az alkalomból, nagy megtiszteltetés ért bennünket. Kara Ákostól a megyei közgyűlés alelnökétől átvehettük a Győr-Moson-Sopron megye emlékérmét, oklevelét.

15 éves születésnapunkat, egész estét betöltő gálával ünnepeltük, amiben felidéztük az eddigi darabokat!

Az előadások mellett nagy hangsúlyt fektetünk a közösségépítésre is. Közös kirándulásokat, piknikeket, záró vacsorákat tartunk. Megemlékezünk egymás születésnapjáról, a kerek évfordulókat bulival ünnepeljük. Nagy öröm számunkra, hogy előadásainkat több százan látogatják. Rengeteg meghívást kapunk a környékbeli településekről, és erőnkhöz mérten el is fogadjuk ezeket. Az évek alatt igazi baráti társasággá szerveződtünk. Természetesen számtalan nehézséggel kellett eddig és valószínű a jövőbe is szembe nézni (az egyik legnagyobb ellenségünk az idő, egyre nehezebb olyan időpontot találni a próbákra, amikor mindenki ráér), de hiszem, hogy közösen bármilyen felmerülő problémát meg tudunk oldani. Bízom abba, hogy még sokáig dolgozhatunk együtt és a közönség szeretete, vastapsa még sokáig elkísér bennünket. Büszke vagyok arra, hogy 18 éve ennek a fantasztikus csapatnak a vezetője lehetek.


Galéria